Sinterklaas kapoentje …
Met 2 kindjes, van 5 en 7 jaar, is de magie van Sinterklaas hier al enkele weken aanwezig. De verlanglijstjes zijn opgesteld, de liedjes worden gezongen, een aftelkalender is geknutseld en tekeningen gemaakt. De vraag om de schoen te plaatsen is al meermaals gesteld. Dit zal zo ook wel in andere gezinnen eraan toegaan. Hoe gaan we nu best met de verleidingen om?

Hebben jullie er al eens aan gedacht dat jullie kinderen het ook leuk vinden om eens iets anders in de schoen te vinden? Een potlood, een boekje, een kleurige pen in combinatie met fruit of enkele pindanoten? Vaak krijgen kinderen veel chocolade in de schoen: chocolademunten, chocoladeletters, chocolademannetjes. Om een goed zicht te blijven houden op de inname van chocolade door je kinderen, zijn kleine porties chocolade wel handig. Bij grote figuren is het moeilijk om je kinderen te wijzen op de portie die ze mogen nemen en wanneer ze moeten stoppen met eten.
Als Sinterklaas teveel snoepgoed brengt, dan vormt dit niet alleen een verleiding voor de kinderen maar meestal ook voor mama en papa. Snel een klein stukje in de mond, is vlug gebeurd. Nu de kinderen naar school zijn en veel ouders thuis werken of tijdelijk werkloos zijn, merken we tijdens de consultaties op dat het snackgedrag toch toeneemt. Merk je zelf op dat de drang toeneemt, probeer dan tijdig te handelen. Overloop je dag eens kritisch. Heb je voldoende gegeten bij de hoofdmaaltijden? Heb je tussendoor voldoende gedronken? Merk je een maaghonger op of eerder een honger uitgelokt door verveling, nood aan ontspanning, beloning, … Bij maaghonger kun je jezelf de vraag stellen of je voldoende verzadigd gaat zijn na een stukje chocolade of je mogelijk beter een ander meer vullende keuze kunt maken. Bij de andere soorten honger, kan het vaak helpen om even afleiding te zoeken: een tas thee drinken, de was uithangen, een frisse neus halen, … Dit kan vaak al wonderen doen.
Enkele tips:
* Sla geen grote voorraad snoepgoed in.
* Plaats het snoepgoed niet in het zicht, maar bewaar dit in een afgesloten doos in de kast.
* Wissel chocolade af met andere gezondere alternatieven: een droge koek, fruit en pindanootjes.
* Een leesboekje of een ander klein cadeautje in de schoen vinden kinderen vaak ook leuk.
* Deel na 6 december het overaanbod van snoepgoed uit zodat de verleiding om alles zelf op te eten kleiner wordt.
* Geniet van de blije gezichten van de kinderen!
Ben je geïnspireerd, wil je graag meer weten over dit thema, wil je graag bij mij in begeleiding komen? Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.