Project Description

Sinterklaas kapoentje …

Sinterklaas is terug in het land, de afgelopen dagen is voor vele gezinnen een zeer druk weekend geweest. Speculaas, nicnac’s, letterkoekjes, chocolade, marsepein, … het hoort er volgens velen bij. Zou het ook nog een leuk sinterklaasfeest zijn als we minder van dit snoepgoed zouden krijgen? Ik ben ben van mening van wel.

Na dit weekend is ons gezin 12 snoepzakken en 2 fruitzakken rijker. Hiervoor hebben we eigenlijk niet veel moeite moeten doen: Sinterklaas op het werk, school, turnen en een persoonlijk bezoekje bij grootouders. Verder zijn we naar 1 show geweest en blijkbaar had Sinterklaas op de spelotheek ook voor de kindjes een snoepzak achter gelaten. Stel je voor wat onze vondst was geweest als we ook nog hadden uitgekeken in welke winkel Sinterklaas op bezoek zou komen! De uiteindelijke conclusie is: een overaanbod van snoepgoed, slechts op 1 plaats werd er ook gedacht aan een gezond alternatief. Allemaal zeer lieve gebaren, maar is het allemaal nodig? Als diëtiste ben ik van mening dat de snoepzakken ook kleiner mogen zijn, dat er ook wat aandacht mag besteed worden aan iets gezonds in de zak. Het is volgens mij zelfs een optie dat Sinterklaas volgend jaar op school iets brengt om te spelen op de speelplaats!

Wat gebeurt er nu met deze lekkernijen? Wel, in ons gezin gaan we na 6 december uitselecteren en uitdelen binnen de familie. Alles in huis houden zou een veel te grote verleiding zijn om het allemaal op te snoepen en de overschot over een half jaar moeten weggooien is ook maar zonde.
Toen de kinderen klein waren, was er nog niet zo’n overdaad aan snoepzakken maar met de jaren heb ik toch geleerd om me hieraan aan te passen. Ik maak het me niet te moeilijk en koop niet teveel snoep op voorhand aan. Nochtans is de verleiding groot aangezien dit snoepgoed reeds in september/ oktober in de winkels aangetroffen wordt. Het heeft weinig zin om op voorhand reeds een voorraad in te slaan, koop je snoepgoed daarom pas op het moment dat je dit nodig hebt en dit best in een kleine hoeveelheid.

Hebben jullie er ook al eens aan gedacht dat jullie kinderen het ook leuk vinden om eens iets anders in de schoen te vinden? Een potlood, een boekje, een kleurige pen in combinatie met fruit of enkele pindanoten?
Vaak krijgen kinderen veel chocolade in de schoen: chocolademunten, chocoladeletters, chocolademannetjes. Om een goed zicht te blijven houden op de inname van chocolade door je kinderen, zijn kleine portie chocolade zoals munten wel handig. Bij grote figuren is het moeilijk om je kinderen te wijzen op de portie die ze mogen nemen en wanneer ze moeten stoppen met eten.

Tot slot enkele tips:
* Sla geen grote voorraad snoepgoed in.
* Wissel chocolade af met andere gezondere alternatieven: een droge koek, fruit en pindanootjes.
* Een leesboekje of een ander klein cadeautje in de schoen vinden kinderen vaak ook zeer leuk.
* Deel na 6 december het overaanbod van snoepgoed uit zodat de verleiding om alles zelf op te eten kleiner wordt.
* Geniet van de blije gezichtjes van de kinderen!

Ben je geïnspireerd, wil je graag meer weten over dit thema, wil je graag bij mij in begeleiding komen?  Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.