Project Description

Ik lust geen melk, wat nu?

Het is belangrijk om voldoende melk te drinken. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen als senioren. Om het skelet sterk en gezond te houden, hebben we op elke leeftijd voldoende calcium nodig. Maar bestaan er ook alternatieven voor melk?

Melkproducten zijn een bron van eiwitten, vitamines zoals vit B2 en vit B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink. Volle melkproducten leveren ook nog vit D en vit A. Er is veel discussie over het gebruik van volle melkproducten, voorlopig wordt er toch aangeraden om volle melk te geven aan kinderen tot 4 jaar en nadien over te schakelen op halfvolle melk.
Sojaproducten worden meestal verrijkt met calcium, vit B2 en vit B12. Omdat ze voldoende eiwitten bevatten vormen ze een alternatief voor melk.

Ben je niet dol op een glas melk, dan kun je dit vervangen door een glas karnemelk, een glas chocomelk, een potje yoghurt, een schaaltje platte kaas, een schaaltje pudding, een glas calciumverrijkte sojadrink, …
In de winkel is het aanbod van melkproducten momenteel zeer rijkelijk en dit maakt het niet steeds evident om een goede keuze te maken. Geef daarom de voorkeur aan natuurproducten: witte yoghurt, witte platte kaas, witte Griekse yoghurt, … Hou je meer van een fruitige toets? Voeg er dan een wat vers fruit aan toe.
Een melkproduct met een smaakje, zoals chocomelk, drinkyoghurt met fruitsmaak, fruityoghurt, … kunnen als alternatief dienen, drinkt ze met mate. Indien je graag gewicht wilt verliezen let dan wel op dat je een versie zoekt zonder toegevoegde suikers.

Melkproducten doen een goede dienst als tussendoortje maar kan ook bij een hoofdmaaltijd gebruikt worden. Neem bij het ontbijt eens muesli met halfvolle melk of yoghurt, kies eens voor een havermoutpap of neem eens platte kaas als beleg op de boterham.

Ben je geïnspireerd, wil je graag meer weten over dit thema, wil je graag bij mij in begeleiding komen?  Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.