Project Description

Gezond genieten tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn vaak een periode van overdaad: feesten bij de familie en/of bij de vrienden, maar ook recepties, kerstmarkten, traktaties enzoverder. Eten en drinken zijn alomtegenwoordig in deze periode, wat het een heuse uitdaging maakt indien je gezonde gewoontes wilt aanhouden.

1. Behoud je ritme

Ook al staat er een feest op de planning, probeer zo veel mogelijk je dagelijkse ritme te volgen. Sla geen maaltijden over, maar blijf je structuur volgen. Een rijkelijke maaltijd heeft maar beperkt invloed op je gezondheid, als je ervoor en erna je gewoonlijke ritme volgt. Het overslaan van maaltijden is zal helaas vaak je lichaam helemaal in de war brengen.

  • Eet vooraf al iets. Zo ga je niet uitgehongerd aan tafel en overeet je jezelf niet. Begint het feest ’s middags? Eet dan zeker een ontbijt, en eventueel een tas soep voor je vertrekt. Is het feest pas ’s avonds? Zorg dan voor een ontbijt én een lichte lunch.

  • Eet de ochtend na het feestmaal gewoon je ontbijt. Zo kom je het snelst opnieuw in je gewone ritme terecht.

2. Vergeet even de weegschaal

Tijdens de feestdagen kan je gewicht tijdelijk omhoog gaan, maar zich daarna weer herstellen. We eten dan ook heel anders op die momenten: op restaurant of bij de traiteur wordt er vaak wat meer zout toegevoegd, waardoor je lichaam extra vocht gaat vasthouden (en je gewicht dus stijgt). Ook wanneer je wat alcohol gedronken hebt, zal je extra vocht vasthouden nadien. Jezelf té veel op de weegschaal focussen is nooit een goed idee, maar kan zeker voor frustraties zorgen tijdens deze periode.

3. Eet en drink met mate

Laat de feestdagen ook geen excuus zijn om jezelf te laten gaan. Genieten hoort erbij, maar overdrijf niet. Luister vooral naar je lichaam, forceer jezelf niet om te eten!

  • Blijf zoveel mogelijk van de borrelhapjes af, beperk de aperitiefhapjes. Indien je hierin de keuze hebt, ga dan voor groentjes bij het aperitief.

  • Wees matig met alcohol. Beperk je tot 1 aperitief, 1 glas wijn bij het eten, 1 glas bij het dessert. Drink verder vooral water.

  • Krijg je een gevuld bord voorgeschoteld, schep dan zelf niet bij. Kan je zelf een bord opscheppen, ga dan voor een grote hoeveelheid groenten.

  • Beperk je tot 1 dessertportie.

4. Geniet.

Vergeet zeker ook niet te genieten van het moment: focus jezelf vooral op de mensen rondom jou (en niet te veel op het eten)! Grijp de dode momenten aan om samen een wandeling te maken.

Volg de komende weken zeker nog de facebookpagina, hier volgen nog enkele tips in verband met goede voornemens. Ontvang je nog graag een eindejaarsmenu? stuur dan zeker een mailtje naar info@dietiste-koersel.be!

Ben je geïnspireerd, wil je graag meer recepten ontvangen, wil je graag bij mij in begeleiding komen? Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.

#blog #kennisdelen #fijnefeesten #gezelligstetijdvanhetjaar #diëtistekoersel