Project Description

Februari, een alcoholvrije maand?

Februari wordt stilaan traditiegetrouw de maand van “Tournée minerale”, oftewel een maand lang geen alcohol drinken. Voor sommige mensen gaat dat als vanzelf, voor anderen is het een hele uitdaging. Alleszins is het in deze periode net wat makkelijker dan de rest van het jaar, net omdat je er samen voor kan gaan!

Op de site van Tournée minerale (www.tourneeminerale.be) kan je horecazaken terugvinden waar activiteiten doorgaan. In die zaken worden alvast lekkere alternatieven aangeboden voor alcoholische drankjes. Daarnaast vind je sowieso (heel het jaar door) in de winkel best veel dranken terug.

Eender om welke reden je graag deelneemt aan de alcoholvrije maand, het is toch nuttig om te weten dat het laten van alcohol alvast een positief effect heeft op je gezondheid!

We staan er echter niet altijd bij stil dat mocktails en andere alcoholvrije dranken vaak best wat suiker bevatten. Ook Testaankoop waarschuwde hiervoor na een onderzoek waaruit bleek dat zelfs de ‘gearomatiseerde waters’ niet altijd zonder suiker zijn. https://www.test-aankoop.be/action/pers%20informatie/persberichten/2020/gearomatiseerde%20waters

Er zijn gelukkig een aantal tips om ervoor te zorgen dat je een gezondere drank kan kiezen:

  • Maak zelf je gearomatiseerd water. Door smaakmakers toe te voegen (limoen, citroen, munt, komkommer, bessen …) kan je zorgen voor een heerlijk water met een smaakje, zonder onnodige calorieën.

  • Wanneer je het koopt in de winkel, kijk dan steeds naar het etiket. Op de ingrediëntenlijst vind je als 1ste ingrediënt water, eventueel nog aroma’s, vitamines en mineralen (en zeker geen suiker). In de voedingswaardetabel vind je enkel het cijfer 0 (dus geen kcal en geen suiker).

  • De benaming zegt vaak al veel. Water met vruchtensap, fruitsap, limonade, frisdrank is geen water.