Project Description

Waarom soep een goede keuze is.

Bijna iedereen is er mee opgegroeid: voor het hoofdgerecht eten we eerst een bord soep. Maar welke voordelen hangen er aan vast?

Voordelen van soep

De voornaamste reden waarom je best eens voor soep kiest, is simpelweg omdat het erg gezond is. Eerst en vooral is het een gemakkelijke manier om meer groenten te eten. Hierdoor bevat soep een hele lading vezels, vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Ben je een moeilijke drinker of heb je een dagje minder gedronken? Dan kan een tasje soep je hiermee helpen. Door het hoge gehalte aan groenten en vocht bevat soep bovendien weinig vetten en calorieën.

Maar soep bevat ook een heleboel andere voordelen. Het is ook snel klaargemaakt. Binnen een half uur kun je al een zelfgemaakte soep op tafel hebben. Bovendien is soep makkelijk om van tevoren klaar te maken en in grote hoeveelheden. Deze kun je vervolgens in porties invriezen, zodat je -ondanks weinig tijd-  toch een gezonde maaltijd kan voorzien.

Daarnaast is er eindeloos veel variatie mogelijk! Ben je de smaken een beetje beu? Kies dan voor andere groenten! Alle groenten zijn geschikt om te gebruiken voor soep.

Tips om je soep gezond te maken

Zorg er eerst en vooral voor dat je veel groenten gebruikt! Gebruik minstens 400 gram groenten per liter soep. Wissel zoveel mogelijk af tussen de groentesoorten. Hou bij voorkeur ook rekening met het seizoen. Eten volgens de seizoenen is niet alleen lekkerder en budgetvriendelijker, maar vooral ook beter voor het milieu.

Om de soep op smaak te brengen gebruik je het best verse kruiden en specerijen zoals knoflook, paprikapoeder, kurkuma, peper, dille, tijm, enzovoort. Als je toch voor een bouillonblokje kiest, gebruik dan maximum 1 bouillonblokje per liter. Heb je niet veel tijd om te koken en kies je voor soep in blik of brik, kijk dan of er maximum 5 gram zout per liter in zit.

Soep kan niet enkel voor de maaltijd gegeten worden. Ook als lunch of tussendoor kan je genieten van een warm kopje soep. Zo kan je bijvoorbeeld soep meenemen naar het werk en combineren met wat brood voor een voedzame lunch.

Ben je geïnspireerd, wil je graag bij ons in begeleiding komen? Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburgs. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.