Project Description

Kan ik de weegschaal geloven?

Dit jaar zijn de feestdagen bij veel mensen heel anders. Toch zit er vaak de bezorgdheid dat het rijkelijker eten gaat zorgen voor een hoger gewicht. Maar heeft het eigenlijk zin om tijdens die periode op de weegschaal te gaan staan om dit op te volgen?

Het korte antwoord: nee, dat heeft weinig zin.

Maar een woordje uitleg is natuurlijk welkom. Je gewicht wordt beïnvloed door ontzettend veel dingen: hormonen, slaappatroon, stress, leeftijd, genen, medicatie, beweging en voeding. De combinatie van die hele lijst zorgt ervoor dat je een bepaald gewicht hebt.

Je voeding is dus maar één puzzelstukje dat je gewicht beïnvloedt. Tijdens de feestdagen wijkt je eet- en leefpatroon best wat af van je patroon door het jaar. Desondanks is de kans klein dat je na de feestdagen blijvend in gewicht bent toegenomen.

Wat gebeurt er dan mogelijk wel in die periode?

  • Grotere hoeveelheden eten, waardoor je tijdelijk wat meer vulling in je spijsverteringsstelsel hebt.

  • Zoutrijker eten, waardoor je meer vocht gaat vasthouden.

  • Alcohol drinken, waardoor je ook opnieuw meer vocht gaat vasthouden.

  • Anders slapen: een veranderd slaappatroon heeft sowieso invloed op je honger- en verzadigingshormonen.

  • Meer stress (omdat je allerlei dingen moet regelen voor de feestdagen) of net minder stress (omdat je vakantie hebt). Meer stress zorgt dat je minder bewust bezig bent met je eten, minder stress zorgt dat je net wat meer kan genieten van eten.

  • Meer stilzitten, waardoor je tijdelijk even minder verbruikt.

Tijdens de feestdagen zal je dus misschien je gewicht zien schommelen door al die verschillende factoren. Grote kans dat focussen op je weegschaal tijdens die periode er dus voor gaat zorgen dat je enkel stress krijgt en niet meer kan genieten van al het lekkers dat er op tafel komt!

Ons advies? Ga niet op je weegschaal staan, laat het even los en geniet vooral van de waardevolle momenten die je tijdens deze periode meemaakt!