Voedselallergieën en intoleranties

Verschil voedselallergie en intolerantie

Bij een voedselallergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. Wanneer we een bepaalde voedingsstof eten waar we allergisch aan zijn gaat ons lichaam deze zien als een indringer. Hierop gaat ons lichaam reageren en we krijgen klachten. Deze klachten kunnen gaan van kortademigheid naar jeuk of misselijkheid.

Bij een voedselintolerantie heeft het immuunsysteem geen rol. Een intolerantie wil zeggen dat ons lichaam een bepaald voedingsmiddel niet kan verteren.  In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid van dit voedingsmiddel opnemen om een reactie uit te lokken. Deze grens is dan ook bij iedereen verschillend.

Voedingsadvies

Leven met een allergie of intolerantie is niet altijd gemakkelijk. Daarom zijn er allergiediëtisten om het wat gemakkelijker te maken. Om de klachten zo beperkt mogelijk te houden, wordt er een dieet opgesteld dat je best volgt.

Bij de eerste consultatie krijg je meer uitleg over de allergie of intolerantie. Er zal dan ook besproken worden welke voedingsmiddelen er wel en niet gegeten mogen worden. Bij de volgende consultaties ga je leren om etiketten te lezen, recepten te maken of aan te passen, enzovoort. Het dieet zal aangepast worden van persoon tot persoon, afhankelijk van hoeveel er getolereerd kan worden.

Klaar om te starten? Contacteer ons snel!

Klik hier en maak een afspraak