Project Description

Bruin brood versus wit brood

Het aanbod in de supermarkt is groot, maar dit geldt ook voor het aanbod bij de bakker. Mensen vragen me vaak, welke keuze moet ik maken? Wat is nu het meest gezonde brood?

Bruine broodsoorten bevatten ongeveer evenveel calorieën dan witte broodsoorten. Je gaat bijgevolg van een zelfde portie bruin brood niet vermageren. In de bruine broodsoorten zit wel een hoger vezelgehalte en dit levert meerdere gezondheidsvoordelen. Het zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt na de maaltijd. Eet je wit brood, dan heb je tijdens de maaltijd reeds het gevoel dat je nog wel enkele sneden extra kan opeten. Ook merk je na de maaltijd sneller terug een hongergevoel op. Verder biedt het hoger vezelgehalte ook een belangrijke bijdrage voor een vlotte stoelgang. Hierdoor beschermen volle granen ook tegen darmkanker en diabetes type 2.

Zijn alle donkere broodsoorten dan per definitie de voorkeur? Ook hier zit veel verschil in. Het meest gezonde brood is dat brood waar de meeste voedingsstoffen inzitten. Bij volkorenbrood wordt de volledige graankorrel gebruikt, hierin zitten nog alle vezels, vitamines en mineralen. Verkies daarom volkoren broodsoorten! Brood met een donkere kleur bevat niet altijd veel vezels. Soms voegt de bakker moutmeel of gekarameliseerde suiker toe om de donkere kleur van het brood te verkrijgen. Dit betekent niet dat er meer vezels inzitten. Controleer best even de ingrediëntenlijst of er gebruik is gemaakt van volkorenmeel en geen bloem.

Ik raad aan om broodsoorten te kiezen waar minstens 50% volkorenmeel in zit.

Ben je geïnspireerd, wil je graag meer weten over dit thema, wil je graag bij mij in begeleiding komen?  Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.