Project Description

Light frisdrank, ok of niet?

Deze keer wil ik jullie graag wat informatie geven over light frisdranken. Is dit nu gezond? Wat is een light frisdrank? Hoeveel mogen we hiervan drinken? Op deze vragen probeer ik een antwoord te formuleren.

Light frisdranken kennen momenteel een belangrijke plaats in de maatschappij. Toch zijn ze niet aan te raden als vervanging voor water en raad ik niet aan om er dagelijks 1.5L van te drinken. Ze zijn wel suikervrij maar ze bevatten kunstmatige zoetstoffen en leveren geen nuttige voedingsstoffen. Je kan light frisdranken wel eens als extraatje drinken. Een light frisdrank bevat maximum 5kcal/ 100ml bijgevolg hebben ze slechts een minimale invloed op je lichaamsgewicht.

Waarom drink je dan toch beter niet teveel light frisdrank?
Wanneer je veel light frisdrank drinkt, gaan de zoetstoffen je te gewoon maken aan de zoete smaak. Door deze smaakontwikkeling en gewenning, krijg je vaak ook meer zin om zoetigheid te eten overdag en smaakt water ook niet meer lekker.
In de light frisdranken zit ook vaak fosforzuur, dit is slecht voor je tanden en tast je tandglazuur aan.

In normale hoeveelheden is het gebruik van zoetstoffen geen probleem, beperkt daarom het gebruik tot maximaal 0.5L per dag. Als je gewicht wilt verliezen, kunnen dranken op basis van zoetstoffen een groot verschil maken in de calorie-aanbreng.

Wil je toch graag iets anders drinken dan water? wissel dan eens af met infused water. Voeg fruit, groenten of kruiden toe aan water en laat dit enkele uren in de koelkast trekken.

Ben je geïnspireerd, wil je graag meer weten over dit thema, wil je graag bij mij in begeleiding komen?  Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.