Winterse salade
Tijdens de consultaties krijg ik regelmatig de opmerking van mensen dat er in de winter geen rauwkost wordt gegeten omdat dit niet smaakt. Maak daarom gebruik van seizoensgroenten, hiermee kun je lekkere en gezonde combinaties maken. Een winters rauwkostsalade kan ook afgewisseld worden met een lekkere tas groentesoep.

Hieronder kun je enkele ideeën en ingrediënten terugvinden om een wintersalade samen te stellen.
* Sommige winterse groenten kun je rauw eten: veldsla, spinazieblaadjes, witloof, wortel, rode biet, fijngesneden witte of rode kool, rucola of radijzen.
* Ook warme groenten kun je in een salade gebruiken: zoals champignons en prinsessenboontjes.
* Vul je salade aan met stukjes fruit zoals appel, peer, druiven, een handje noten ofwel wat gedroogd fruit.
* Voeg een stukje vlees, vis of ei toe en je creëert een lekkere maaltijdsalade.
Voorbeeld van een winterse salade:
Benodigdheden (per 2 personen)
– 100 gram witloof
– 80 gram kerstomaatjes
– 15 gram rozijnen
– 1/3 sjalot
– 40 gram veldsla
– 1 koffielepel olie
– 1 koffielepel azijn
– 1 koffielepel water
– 1 mespunt mosterd
– peper
– 1 koffielepel zoetstof
Bereidingswijze:
– Snijd de witloof in fijne sliertjes en de kerstomaten in 2.
– Meng de witloof, de rozijnen en de tomaatjes ondereen.
– Maak de vinaigrette door het mengen van olie, azijn, water, mosterd, peper, fijngesneden sjalot en eventueel zoetstof.
– Meng de vinaigrette onder de groenten.
– Zet het geheel even in de koelkast.
– Meng voor het opdienen de gewassen veldsla eronder.
Tip
– Dit kan dienen als voorgerecht in plaats van soep of als aanvulling op de broodmaaltijd bij de lunch.
Ben je geïnspireerd, wil je graag meer weten over dit thema, wil je graag bij mij in begeleiding komen? Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.