Project Description

Een lekker ontbijt, een prima start van de dag

Afgelopen week heb ik in kader van de week van de diëtiste iedereen een bundel met ontbijtrecepten meegegeven. Wil je ook graag eentje ontvangen? Stuur me dan nog een mailtje. Waarom ik gekozen heb voor dit thema? Omdat 18% van de bevolking en 33% van de werkende bevolking niet ontbijt.

Een gezond ontbijt is een prima start van de dag, het zorgt ervoor dat de spijsvertering weer op gang komt na de nacht. Wanneer je ontbijt kan je je nadien beter concentreren en heb je minder snel zin om te snoepen. Door het weglaten van het ontbijt ontstaat er dikwijls een appelflauwte in de voormiddag. Als je ’s morgens niet eet met de bedoeling om te vermageren, dan zou je dus wel eens bedrogen kunnen uitkomen.

Als je ’s morgens niet eet, heb je de neiging om de twee andere maaltijden uit te breiden. Een zwaar middagmaal kan de concentratie in de namiddag verminderen, een overdadig avondmaal kan gemakkelijk een overschot aan calorieën leveren die in de vorm van vetreserves worden gestockeerd. Heb je ’s morgens geen tijd? Maak dan de avond voordien een ontbijtpakket en neem dit mee naar het werk.

Een gezond ontbijt bevat bovendien ook heel wat nuttige voedingsstoffen. Zorg voor een volwaardig ontbijt, dit bestaat niet enkel uit een potje yoghurt. Het toevoegen van granen zoals brood of havermout en een stukje fruit geven je een langer verzadigd gevoel. Een goed ontbijt zal zorgen voor een verhoogde productiviteit en minder arbeidsongevallen.

Tegenwoordig wordt boter vaak gemeden en zo goed mogelijk geëlimineerd uit de voeding. Nochtans zijn smeervetten een belangrijke bron van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen. Je gebruikt best een zachte margarine of minarine, deze bevatten minder verzadigde vetzuren. Maar wees zuinig, een mespunt per snede is voldoende.

De dag rustig beginnen met een ontbijt samen met het gezin is tenslotte gewoon gezellig en wapent je beter tegen de stress die een werkdag met zich kan meebrengen.

Ben je geïnspireerd, wil je graag meer recepten ontvangen, wil je graag bij ons in begeleiding komen? Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburgs. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.