Project Description

Een lunch vol energie

Het is weer september. Dat duidt op het einde van de zomervakantie, de start van een nieuw schooljaar en weer wennen aan het werkritme. Het gaat jammer genoeg voor heel wat mensen gepaard met inspiratieloze brooddozen of net een snelle en ongezonde hap.
Het middagmaal is nochtans zo’n belangrijke maaltijd en je kan zoveel doen om dit lekker én gezond te maken. Je maaltijdmoment dient immers om weer met volle energie de rest van de dag tegemoet te gaan, namiddagdipjes vermijden we dan ook liefst.

Maar hoe pak je dat best aan?

Een goede voorbereiding is al veel waard. Zorg eerst en vooral dat je handig materiaal hebt om de lunch te vervoeren. Dat kan gewoon een brooddoos zijn. Als je echter ook wat fruit apart wil, is een doosje met aparte opbergvakjes misschien wel handiger (zoals een ‘bentobox’). Denk dus vooraf na over wat je precies wil meenemen.

Doe aan menuplanning. Zorg dat je op een (vaste) dag nadenkt over wat je de rest van de werk-/schoolweek in de brooddoos kan steken. Maak vervolgens ook een boodschappenlijstje en haal de ingrediënten ook effectief in huis. Je pijnigt je hersenen eenmalig, maar het bespaart je heel wat stress de rest van de week!

Bereid de brooddoos ook al voor. Hummus maken duurt niet lang en het blijft een aantal dagen goed in de koelkast, ook gekookte eitjes bewaren een aantal dagen. Groenten en fruit wassen, snijden en eventueel grillen kan je de avond voordien doen en het bespaart je ’s morgens werk. Bewaar restjes van het avondmaal, of snijd wat extra groentjes die je dan in de brooddoos steekt.

Kies verstandig

Neem volkoren producten als basis: volkoren brood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst, quinoa, volkoren wraps … Ze bevatten meer voedingsstoffen en zorgen voor een langer verzadigingsgevoel. Bovendien kan je hierin ook variëren door niet altijd voor brood te kiezen, maar ook eens andere opties!

Voeg groenten toe aan de lunch. Dat kunnen rauwe groenten zijn, gegrilde groenten of een spread zoals hummus. Leg ze op je boterham, leg ze tussen je wrap, meng ze onder je pasta, eet er een salade bij of eet de groenten uit het vuistje. Ook daarin kan je gemakkelijk afwisselen!

Fruit kan ook prima als beleg (bv. aardbeien met platte kaas, appelmoes, sneetjes perzik) en het zorgt voor nog wat meer variatie. Of het kan natuurlijk ook als dessertje.

Ook melkproducten zijn een goede aanvulling voor de lunch. Platte kaas tussen je brood, een beetje yoghurtdressing bij de salade of potje yoghurt als dessert.

Door iets meer energie te steken in een gezonde brooddoos of lunchbox, krijg je net meer energie in de plaats. Het loont dus zeker wel de moeite!