Project Description

Een woordje over groenten

Van kind af aan wordt er vaak gezegd: “eet je groenten op, groenten zijn gezond”.  Toch eet een groot deel van de Belgische bevolking onvoldoende groenten, blijkbaar is het niet zo makkelijk om aan de aanbevolen hoeveelheid te geraken. Waarom zijn groenten nu eigenlijk zo gezond?
Groenten zijn een belangrijke bron van voedingsvezels, vitamines en mineralen. Via wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat groenten beschermen tegen hart en vaatziekten. Dat groenten weinig calorieën bevatten, is mooi meegenomen wanneer je graag op je gewicht wilt letten.

Bron foto: www.gezondleven.be

Waarom eet de gemiddelde Belg onvoldoende groenten?

Te duur?
Koop dan seizoensgroenten, deze zijn beterkoop. Meer informatie over seizoensgroenten kun je vinden op de website van VLAM of VELT.  Download via deze link reeds de seizoenskalender opgesteld door testaankoop.
Niet lekker?
Er zijn zoveel soorten groenten, zoveel bereidingswijzen dat er zeker wel een oplossing voor u beschikbaar zijn. Lust niet graag gekookte spruiten? Probeer ze eens aan te stoven of te verwerking in een soep!  Zelfde groenten maar telkens een ander eindresultaat.
Inspiratieloos?
Je kan groenten eten rauw, gekookt, gestoofd, gestoomd, als soep, … opties genoeg. Open een kookboek of google eens op internet en je wordt overstelpt door recepten.

Er wordt wel aanbevolen om een grote hoeveelheid groenten te eten. Wie slim is, kan deze portie makkelijk bereiken. Probeer niet eens per dag groenten te eten maar probeer de inname te spreiden over meerdere momenten.

Als tussendoortje: neem eens een tas verse soep of snoepgroenten.
Bij de lunch: vul aan met een tas soep, een klein bordje rauwkost, enkele blaadjes sla met een schijfje tomaat als aanvulling op de boterham, enkele kerstomaatjes uit het vuistje, …
Bij de warme maaltijd: start met een tas soep, combineer eens 2 groentesoorten, vul spaghetti aan met courgetteslierten, vul gewone frietjes aan met groentefrietjes, …

Zijn alleen maar verse groenten aangeraden? Natuurlijk niet, ook diepvriesgroenten vormen een prima alternatief zolang er niet reeds op voorhand saus aan toegevoegd is. Zij bevatten zelfs meer vitamines dan verse groenten die reeds 5 dagen in de koelkast liggen. Ook groenten uit blik zijn een kanshebber, op voorwaarde dat hier niet teveel zout aan is toegevoegd. Ten slotte kunnen verse of kant en klare groentesoep ook een goed alternatief vormen. Ook hier op voorwaarde dat er voldoende groenten gebruikt zijn bij de bereiding en er niet teveel zout is toegevoegd of room.

Ben je geïnspireerd, wil je graag meer weten over dit thema, wil je graag bij mij in begeleiding komen? Koersel is makkelijk bereikbaar vanuit Beringen, Beverlo, Heusden, Zolder en Leopoldsburg. Iedereen is welkom, dus bij interesse neem gewoon contact op via de contactpagina.