Eten voor 2 tijdens de zwangerschap?
Vrouwen die zwanger zijn, krijgen als eens met een knipoog het leuke advies: “nu mag je eten voor 2”. Als je na de bevalling niet tegen een berg kilo’s wilt opkijken die er terug af moeten geraken, dan zou ik dit advies toch niet te harte nemen. Uiteraard eet je voor 2 want je lichaam moet wel de juiste bouwstoffen leveren voor de groei van je baby, maar dit is niet hetzelfde als onbezonnen alles eten waar we zin in hebben. Een evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap is extra belangrijk. Hieronder volgen enkele tips die je een stap in de juiste richting helpen zetten.

Drink voldoende
Tijdens je zwangerschap heb je waarschijnlijk het gevoel dat je vaak naar het toilet moet lopen. Dit is geen reden om minder te drinken gedurende de dag. Tijdens een zwangerschap is er namelijk meer risico op urineweginfecties en constipatie. Hierdoor is het aanbevolen om dagelijks 1.5L te drinken. Mineraalwater, bruisend water en water met een smaakje blijven de voorkeur.
Ook fruit en groenten zijn belangrijk
Zonder groenten en fruit kun je geen evenwichtig eetpatroon samenstellen. Dit kan verwerkt worden in een hoofdgerecht of als tussendoortje. Het grote voordeel van deze voedingsmiddelen is dat ze veel vitamines en vezels bevatten. Dit heeft een positieve invloed op je weerstand en samenstelling van de stoelgang. Daarnaast spelen de vezels ook een rol in je verzadigingsgevoel. Alle soorten groenten kunnen ingeschakeld worden, zowel rauwkost als warme groenten. Zorg er wel voor dat je groenten en fruit goed wast voor consumptie.
Melkproducten in de kijker
Melkproducten zoals melk, yoghurt, pudding, kaas bevatten een belangrijke hoeveelheid calcium. Dit mineraal is nodig voor een stevige skeletopbouw van je kindje. Het is best moeilijk om voldoende calcium uit andere voedingsmiddelen op te nemen. Het is aangeraden om dagelijks 3-4 porties zuivel te nemen en 1-2 plakjes kaas per dag. Indien je kiest voor kaas, kijk dan zeker op de verpakking na dat deze niet gemaakt is van rauwe melk maar wel van gepasteuriseerde melk.
Vergeet de vis niet!
Vervang minstens één keer per week vlees door vis. Kies hier bij voorkeur voor een vette vissoort zoals zalm, makreel, forel, haring, … Deze vissoorten bevatten omega 3 vetzuren, die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling van je baby. Ze zijn ook een bron van vitamine D, dit speelt een rol in de stevigheid van de botten, zowel bij uzelf als bij de baby. In sommige vissen (zoals tonijn, paling, zwaardvis, snoekbaars en makreel) kunnen verontreinigingen zitten, zoals dioxines en zware metalen. Het kan geen kwaad deze vis eens een keertje te gebruiken, maar pas toch op met grote hoeveelheden.
Vermijd alcohol en andere drugs
Overmatig alcoholgebruik tijdens een zwangerschap kan schadelijk zijn voor de baby, dit is in onderzoek duidelijk aangetoond. Er is onder andere meer kans op een miskraam of vroeggeboorte. Over de impact van een matig alcoholgebruik bestaat er minder zekerheid, daarom neem je beter het zekere voor het onzekere en is het aangeraden om alcohol volledig te mijden als je zwanger bent. Ook andere drugs zoals roken, softdrugs en harddrugs beïnvloeden de ontwikkeling en het gedrag van je kindje op een negatieve manier.