Project Description

Recepten aanpassen en in een gezond jasje steken

Heb jij echt nog eens goesting in jouw favoriete gerecht? Maar is dit niet echt gezond? Met kleine aanpassingen kan je het recept al een heel stuk gezonder maken. Daarom zijn deze tips er om jou hiermee verder te helpen:

  1. Verminder de hoeveelheid van vetten

In bereidingsvetten zitten heel wat calorieën. Door de hoeveelheid bereidingsvet te verminderen kan je dus al heel wat veranderen. Daarbuiten kan je ook het soort vet waarmee je bakt veranderen. In harde bereidingsvetten zoals boter zitten de slechte of verzadigde vetten. Deze kan je veranderen door oliën of vloeibare boter waarin voornamelijk de goede of onverzadigde vetten zitten.

Buiten het gebruik van bereidingsvet te verminderen kan je ook andere ingrediënten vervangen naar een light versie. Als er ‘light’ op een verpakking staat moet er minstens 30% minder calorieën of vetten in het product zitten in vergelijking met het gewone product. Voorbeelden hiervan zijn light kaas, light mayonaise, …. Belangrijk is dat je ook nog steeds aandacht hebt voor de smaak van je eten. Je hoeft dus niet overal de lightversie van te gebruiken, maar kies wat voor jou haalbaar is.

  1. Verminder het gebruik van zout

Smaak geven aan je eten is belangrijk. De meeste recepten gebruiken zout of peper. Er zijn echter veel soorten verse kruiden die je kan gebruiken om smaak te geven aan jouw eten. Kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook, enzovoort zijn maar een paar voorbeelden. Let hierbij wel op dat ook bij de kruidenmixen vaak zout aan toegevoegd wordt. Verminderen van zoutgebruik kan helpen om je bloeddruk te verlagen, je nieren gezond te houden en het verkleint de kans op maagkanker.

  1. Gebruik volkoren producten

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de volledige graankorrel. Daardoor zitten er meer vezels, ijzer en vitamine B in dan in de witte varianten. Je kan dit gemakkelijk aanpassen door witte pasta te vervangen door volkoren pasta of witte rijst aan te passen door bruine rijst. Ook quinoa, volkoren couscous, bulgur of aardappelen zijn goede opties.

  1. Kies voor een gezonde bereidingstechniek

In plaats van altijd alles te koken of te bakken kan je ook gebruik maken van heel wat andere gezonde bereidingstechnieken. De groenten kunnen gestoomd worden. Het vlees of vis kan gegrild worden. De aardappelen kunnen in de oven worden klaargemaakt. Met deze bereidingen moet er geen vetstof gebruikt worden en gaan er weinig vitamines verloren.

  1. Vervang de suikers bij desserten

Zoetstoffen kunnen gebruikt worden om suikers te vervangen. Deze zoetstoffen bevatten veel minder calorieën maar gaan er wel voor zorgen dat het dessert even zoet gaan smaken. Of misschien kan je jezelf aanleren om minder zoete smaken ook te leren waarderen. Verminder geleidelijk aan de hoeveelheid suiker en/of zoetstof, zodat je tijd hebt om aan de minder zoete smaak te wennen.

  1. Extra groenten toevoegen

Groenten zijn een belangrijk deel van onze voeding. Ze zitten boordevol voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Groenten hebben dus een zeer positief effect op de gezondheid. Een goede richtlijn is dat bij de warme maaltijd de helft van het bord groenten zijn. Je kan zo bijvoorbeeld een groentepuree maken en daarnaast nog een extra groentebereiding. Of je kan verschillende groentesoorten combineren (zoals wortelen met pastinaak, broccoli met bloemkool), of maak eens een paprikasausje i.p.v. een vleessaus.

  1. Gebruik zo min mogelijk bewerkte vleessoorten

Kies zo vaak mogelijk vers vlees boven bewerkt vlees. Bewerkt vlees gaat bijvoorbeeld over worst en hamburgers, maar ook over gemarineerd vlees. Kies dan in de plaats voor een kipfilet i.p.v. een kippenworst, biefstuk i.p.v. een rundburger, enzovoort.